7.23.2020

Cum a ajuns, de fapt, COVID în România și CINE l-a adus. Studiu de ultim moment.


Cercetătorii de la The Royal Society au realizat un studiu pentru a demonstra cum a ajuns COVID-19 în România și cine l-a adus. Iată ce au descoperit. 

Un nou studiu realizat de membrii ai The Royal Society arată modul în care a pătruns COVID-19 în România și modul în care a ajuns în spitale. Aceștia susțin că a fost adus de cetățeni care se întorceau în țară din nordul Italiei și ciclurile locale de transmisie au fost precedate de cazuri importate, predominant din Italia.

“Cercetările noastre sunt în conformitate cu alte articole anterioare care ilustrează importurile de cazuri din Italia, cum ar fi Bolivia, Brazilia, Austria, Croația și Spania . Pentru România, această rută de import de cazuri nu este surprinzătoare, deoarece Italia a fost, cel puțin în ultimele două decenii, principala destinație de migrație pentru români. Majoritatea imigranților români se află în nordul Italiei și, în special, în teritoriile puternic afectate din Lombardia, Emilia-Romagna, Piemonte și Veneto (aceste patru regiuni italiene reprezintă 47,3% din totalul românilor care locuiesc în Italia)”, au declarat cercetătorii. 





Cât a durat de la sosirea în țară, până la prima confirmare



Mai mult, cercetătorii subliniază faptul că, în medie, a durat între 4 - 8 zile de la sosirea în România și până la confirmarea COVID-19. Pe de altă parte, intervalul de timp dintre sosire (cercuri roșii) și confirmarea COVID-19 (cercuri albastre) a avut tendința să scadă în special după 11 martie (figura 1a). Reducerea decalajelor de timp poate arăta că autoritățile române au îmbunătățit detectarea cazului COVID-19.





Spitalele au avut cel mai mult de suferit

 

Din tot acest circuit, cel mai mult au avut de suferit spitalele, care au devenit în scurt timp focare de infecție, din cauza lipsei echipamentelor suficiente sau a procedurilor.

“Riscul de răspândire a infecțiilor cu COVID-19 în spitalele românești ilustrate de rețelele de transmitere timpurie este susținut de date oficiale recente. De exemplu, în 19 aprilie, în România, rata de infecție raportată oficial în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății a fost de 12,7% (981 de lucrători medicali la un total de 7707 cazuri). În Italia (regiunea Lombardiei) și Spania, două dintre cele mai afectate teritorii europene, la 23 aprilie, rata personalului medical a fost estimată la 20%”, se arată în studiul de la The Royal Society.


Ce indică principalele rezultate



“Principalele rezultate indică faptul că românii care au călătorit, în principal, din Italia până în România au fost principala sursă de răspândire a coronavirusului în țară. Întoarcerea lor a dat naștere rețelelor locale de transmisie COVID-19 de la om la un număr limitat de lanțuri. Cel mai frecvent mod de transmitere a virusului în aceste rețele a fost nosocomial, ceea ce sugerează mai degrabă o circulație locală și delimitată geografic. COVID-19 răspândit în România nu s-a produs prin rețele de transmisie inter-oraș sau inter-provincii de la om la om. Cauza principală a importurilor de cazuri multiple paralele independente din străinătate în toate județele administrative”, este concluzia la care au ajuns specialiștii. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu