9.08.2020

Romgaz reinventează o platformă industrială moartă

 


Compania de stat Romgaz și societatea GSP Power, deținută de omul de afaceri Gabriel Comănescu, vor construi în parteneriat o nouă centrală electrică la Halânga, lângă Drobeta-Turnu Severin, pe un teren al unității care a intrat în faliment. 

Centrala va avea o capacitate de 150 MW pe gaz și 50 MW panouri fotovoltaice. Acestea din urmă vor fi amplasate pe un teren ce va fi ecologizat. În luna iulie, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a dat primele amânunte legată de investiția de la Hălânga. „Practic, integrăm producerea de energie solară sau de vânt cu producerea de hidrogen verde, împreună cu producerea de energie electrică pe bază de gaz, în așa fel încât această centrală nouă, care este aprobată și va fi pentru prima dată pilot, de 200 MW, instalată în locul vechii centrale de la Halânga, din județul Mehedinți, care e în faliment, va fi sub minimul la care se discută în momentul de față la Comisia Europeană, de 200 g CO2 emisii. Prin acest nou concept, pe care îl putem multiplica la nivel național, România poate folosi gazul ca și combustibil de tranziție, fără să aibă probleme de poluare și de emisii de CO2”, a spus Popescu.

Centrala de la Hălânga, cunoscută drept combinatul de apă grea, nu mai funcționează de câțiva ani de cânnd Regia Autonomă de Activități Nucleare din Drobeta Turnu Severin, proprietara unității, a intrat în faliment, conform unei decizii a Tribunalului Mehedinți din 2016. Situația Regiei Autonome pentru Activități Nucleare este un caz-școală atunci când vorbim despre cum se poate îngropa o companie de stat vitală pentru sistemul energetic. An după an s-au luat decizii greșite și păguboase. RAAN se afla în insolvenţă din septembrie 2013, după ce acumulase datorii de 680 de milioane de lei. Alte datorii, de peste 70 milioane lei, s-au acumulat pe perioada insolvenţei.

Au fost contractate mai multe împrumuturi la bănci care au fost direcționate către achiziții și lucrări fără acoperire sau inutile. S-au acumulat datorii uriașe și nejustificate care au dus RAAN în insolvență. Managementul defectuos a continuat chiar și pe perioada insolvenței, fapt ce a împins spre faliment Regia. S-au recunoscut la masa credală datorii de 44,37 milioane de lei, fără acoperire legală, pretinse de o firmă a cărui patron este cercetat într-un dosar de evaziune fiscală, spălare de bani și constituirea unui grup infracțional. Contractele și zecile de acte adiționale pe care firma în cauză le-a încheiat cu RAAN, în perioada 2009 — 2012, au intrat în atenția DIICOT.

Pe 28 ianuarie 2016, Tribunalul Mehedinți a decis intrarea RAAN în faliment, la solicitarea comitetului creditorilor. Administratorul judiciar, Tudor și Asociații, și cel special, Ion Sârbulescu, au făcut apel la această sentință. Lichidator judiciar provizoriu fusese desemnată firma Euro Insol. Ulterior, în data de 3 februarie 2016, Curtea de Apel Craiova a decis suspendarea provizorie a falimentului Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN) până la soluționarea contestației depuse de administratorului judiciar și de cel special. Decizia Curții de Apel Craiova este fără cale de atac.Prin urmare, până la o decizie a instanței cu privire la contestațiile depuse, RAAN se întoarce în procedură de insolvență.

Adunarea Creditorilor a solicitat declanşarea procedurii falimentului, în condiţiile în care regia nu mai produce nimic care să poată fi valorificat. Administratorul special al RAAN, Ion Sârbulescu, a declarat recent că în aceste condiţii, prelungirea procedurii de insolvenţă nu poate rezolva problema financiară a companiei, ci mai degraba o adânceşte. ”RAAN era în reorganizare judiciară, în insolvenţă, dar din insolvenţă nu poate ieşi nicio unitate în condiţiile în care nu produce nimic. La Combinatul Chimic, producţia de apă grea a fost oprită, implicit producţia de energie termică şi energie electrică la Termocentrală. Termocentrala funcţionează în această perioadă cu un contract de asociere cu primaria. De fapt, este un «împrumut» de salariaţi şi de capacităţi din termocentrală ca să putem scoate municipiul Drobeta Turnu Severin din aceasta iarnă”, a declarat Sirbulescu.

Înainte de data intrarea în insolvenţă, spetembrie 2013, RAAN avea aproape 2.700 de angajaţi. Termocentrala Halânga a fost închisă pe 24 septembrie 2015, la ora 12.30, când a fost oprit și ultimul cazan. Liderul de sindical RAAN, Virgil Bosneagu, a spus atunci că s-a terminat cărbunele din stoc, astfel că s-a trecut la oprirea controlată. „Orașul era alimentat cu agent termic de la Halânga. Acest 24 septembrie este crucea pusă ultimului obiectiv industrial din acest județ. Din punctul meu de vedere această termocentrală nu va mai fi pornită”, a spus liderul de sindicat, citat de publicaţia Pandurul din Tg. Jiu.

Salariaţii regiei au protestat în stradă. Ei au blocat de mai multe ori drumul DN 67, astfel încât Compania Naţională de Drumuri era nevoită să anunţe aproape în fiecare zi care sunt rutele ocolitoare. În urmă cu un an, Victor Ponta a venit în rândul angajaţilor RAAN şi le-a promis că se va rezolva situaţia. La finele anului trecut, oamenii s-au trezit trimiși în șomaj, RAAN fiind în insolvență după ce a acumulat datorii de sute de milioane de lei, aproape 130 de milioane reprezentând cărbune luat de la Complexul Energetic Oltenia și neplătit.

RAAN este singurul producător din România şi din Europa de apă-grea. Principalii producători în lume erau în Canada, Argentina şi India. Regia vindea apă-grea către Nuclearelectrica şi ANRSPS dar şi către beneficiari din Coreea, China, Germania, SUA. Compania a mai vândut cantităţi mici şi către firme din România, precum ICSI Râmnicu Vâlcea, ITIM Cluj-Napoca sau Biotehnos Bucureşti. Regia producea apă-grea pentru producţia electricităţii în reactoarele nucleare ale centralei de la Cernavodă, operată de compania de stat Nuclearelectrica, precum şi electricitate pe bază de cărbune şi energie termică pentru reţeaua centralizată de termoficare a municipiului Drobeta-Turnu Severin.

În planul de reorganizare a RAAN se spunea că societatea a produs peste 2,8 milioane de tone de apă grea destinată producerii de electricitate în reactoarele centralei din Cernavodă. Din total, aproape 900.000 kilograme sunt destinate viitoarelor reactoare 3 şi 4, această cantitate fiind păstrată în custodia ANRSPS. RAAN a produs şi livrat deja peste 1 milioane de kilograme de apă grea pentru reactoarele 1 şi 2, aflate în funcţiune din 1996, respectiv 2007. La preţul de vânzare a apei grele aprobat de Consiliul Concurenţei pentru anul trecut, de 2.146 lei pe kilogram, fără TVA, valoarea apei grele produse până acum de RAAN depăşeşte 6 miliarde de lei.

sursa:https://www.cotidianul.ro/romgaz-reinventeaza-o-platforma-industriala-moarta/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu