10.27.2020

Să fie oare o gură de aer pentru uzina unică în Europa ?

 


Compania franceză Orano va prelucra uraniu la uzina de la Feldioara, principalul activ al Companiei Naționale a Uraniului, deținută de statul român prin Ministerul Economiei. Această facilitate este prevăzută într-un acord semnat la Paris de către partea franceză și reprezentanții Nuclearelectrica, societatea care se pregătește să preia unitatea de la Feldioara pentru a o feri de insolvență și pentru a o revitaliza.

Pe platforma de la Feldioara se află uzinele ”R” și ”E”, singurele din Europa care produc în prezent combustibil nuclear pentru centrale nuclearo-electrice de tip CANDU, așa cum sunt unitățile 1 și 2 de la Cernavodă. Feldioara este parte dintr-o societate, CNU, care se află în derivă din 2015, an în care și-a pierdut singurul client, și anume Nuclearelectrica. Din luna februarie 2020, la Tribunalul București, s-a deschis un dosar pentru declanșarea procesului de insolvență a CNU de către Tinmar Energy, în calitate de creditor. Între timp s-au alăturat și alți creditori, OSCAR Downstrem SRL, Allzone Guard SRL, Rino Guard SRL, iar în urmă cu o lună, Administrația Fondului pentru Mediu. Ca să scape singurul activ funcțional din CNU, unitatea de la Feldioara, s-a decis preluarea acesteia de către Nuclearelectrica. Conform Focus Energetic, singura problemă o reprezenta legea 173/2020 ”privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică” prin care ”se interzice, pentru o perioadă de doi ani, înstrăinarea participațiilor statului la companiile și societățile naționale, la bănci, precum și la orice altă societate la care statul are calitatea de acționar, indiferent de cota de participație deținută”. Asta însemna că Nuclearelectrica nu putea cumpăra uzina de la Feldioara. Cu numai două săptămâni în urmă Guvernul a îndreptat problema printr-o Ordonanță de Urgență: a înlocuit sintagma „participații” cu sintagma „acțiuni”. Astfel, pot fi vândute active ale unor companii la care statul este acționar, precum este cazul uzinei de la Feldioara, din cadrul CNU.

Compania Națională a Uraniului, singurul producător intern de uraniu, a vândut ani de zile materie primă subcost către Nuclearelectrica, iar în 2015 a rămas și fără unicul său client. Autoritățile au încercat să salveze societatea acordându-i un ajutor de stat însă acest sprijin a fost respins de către Comisia Europeană iarbanii trebuie returnați. Minele s-au închis iar muncitorii deseori au protestat în stradă. La începutul acestui an, s-a vorbit că o parte din activele CNU să fie preluate de către Nuclearelectrica, operatorul reactoarelor nucleare de la Cernavodă. Deocamdată, sprijinul vine pe cale comercială în sensul că Nuclearelectrica a cumpărat uraniu sub formă de pulberi în valoare de aproximativ 30 de milioane de lei. Însă situația critică persistă. În martie 2020, acționarii operatorului reactoarelor 1 și 2 de la Cernavodă au aprobat declanșarea procedurilor de cumpărare a activelor aferente Sucursalei Feldioara. Tot atunci a fost aprobată și declanșarea inițierii demersurilor în vederea transferului licenței de concesiune a activității de exploatare în perimetrul Tulgheș – Grinties (județul Neamț), încheiată între Agenția Națională de Resurse Minerale și CNU.

Orano a fost înființată în 1976, când a fost creată Compagnie générale des matières nucléaires (COGEMA). În 2001, COGEMA a fuzionat cu Framatome și CEA Industrie pentru a forma Areva. În anul 2016, din cauza dificultăților financiare, Areva a pierdut controlul asupra noii companii în favoarea statului francez, pe măsură ce Guvernul francez a investit pentru recapitalizarea companiei. La 23 ianuarie 2018, New Areva și-a schimbat numele în Orano. Orano este, în prezent, unul dintre cei mai mari producători de combustibil nuclear din lume.

sursa:https://www.cotidianul.ro/gura-de-aer-pentru-uzina-unica-in-europa/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu