10.27.2020

Revolta poloneză devine explozivă!

 


Revolta poloneză devine explozivă!, scrie Liviu Antonesei pe blogul său. Scriitorul pornește de la protestele femeilor organizate la Varșovia și în alte mari orașe poloneze față de „adoptarea ilegală de către Tribunalul Constituțional– pentru că instituția însăși este ilegală, guvernul PiS modificîndu-i ilegal, „noaptea ca hoții” statul și componența – a articolelor care înăspresc legea avortului pînă în pragul interzicerii complete a acestuia“.

„Totul a început, săptămîna trecută, cu protestele a cîtorva zeci de mii de femei, la Varșovia și alte mari orașe poloneze, nemulțumite de adoptarea ilegală de către Tribunalul Constituțional– pentru că instituția însăși este ilegală, guvermul PiS modificîndu-i ilegal, „noaptea ca hoții” statul și componența – a articolelor care înăspresc legea avortului pînă în pragul interzicerii complete a acestuia. Înțeleg de ce guvernanții au folosit coada de topor de ei înșiși cioplită, e mai greu de înțeles de ce au ales acest moment. În mintea lor puțină, dar absurdă, și-or fi făcut socoteala că femeile nu vor îndrăzni să încalce legea care interzice întrunirile de mai mult de cinci persoane din motive de pandemie. Proastă socoteală, n-au luat în calcul nervozitatea socială extremă provocată și de restricțiile pandemice, de criza economică, de o mulțime de alte nemulțumiri sociale acumulate în timp sau apărute în lunile  din urmă. Așa se face că s-a ajuns la proteste nu doar în marile orașe, ci și în cele mai mici. Sute de mii de femei sînt în stradă, iar lor s-au adăugat alte valuri de nemulțumiți – agricultorii, sindicatele, taximetriștii, pînă și polițiștii, nu doar femei, fac gesturi de simpatie către protestatari. Patronii dau liber salariaților pentru a putea participa la proteste, nemulțumiți de insuficientele măsuri de sprijin pentru firmele afectate de restrciții. Pînă și aliații PiS din coaliția de guvernare mișcă în front. Politrucii ar da înapoi, dar nu știu cum. Sutele de mii de protestatari, încă majoritatea femei, dar numărul bărbaților crește, picheteaza guvernul, parlamentul, tribunalul constituțional, sediile PiS, bisericile, chiar și locuința lui Kaczynski, eminența cenușie a partidului de guvernămînt. Nu, nu e prima oară!

În fapt, de ieri măcar, protestele femeilor împotriva aberantei legi s-au transformat într-un protest social global împotriva guvernului și partidului de guvernămînt. În general, protestele din Polonia, oricît de mari, nu sînt violente, cu excepția celor ale extremei drepte. Cele de acum sînt. Violență verbală, dar și ciocniri cu polițiștii și celelalte forțe de ordine, care folosesc acum și elicopterele. Sloganele de pe bannere și strigate sînt cît se poate de clare: Fuck off ( Wypierdalaj), Fuck PiS (Jebac PiS). Fiind acuzate de vulgaritate, femeile au ripostat duminică printr-un slogan scris pe bannere cu toată politețea, guvernanții fiind rugați politicos să… \protestele vor continua toată săptămîna, iar miercuri e anunțată o grevă general a salariatelor femei“.

Articolul integral poate fi citit pe @ntonesei’s blog.

sursa:https://www.cotidianul.ro/l-antonesei-revolta-poloneza-devine-exploziva/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu