12.31.2020

CHIAR ACUM: În ultima zi a anului sindicatele din apărare, ordine publică și securitate națională protestează în faţa Ministerului de Interne, dar și în țară, în fața prefecturilor din mai multe judeţe.

 


Controversata Ordonanță de Urgență prin care sunt îngheţate salariile bugetarilor a scos în stradă sindicatele polițiștilor.

”Nu putem accepta aceste măsuri de austeritate îndreptate împotriva polițiștilor în condițiile în care, de 8 luni suntem în prima linie și gestionăm măsurile împotriva pandemiei de SARS-Cov2”, transmite Europol.

Cifrele vorbesc clar despre riscurile la care polițiștii și jandarmii se expun – sunt peste 12.000 de infectați din rândul personalului MAI și 30 de decese, arată Europol.

Pe de altă parte, este vorba de deficitul de personal ”suplinit tot de oamenii din activitate, sutele de ore suplimentare efectuate de fiecare angajat”, dar și de costurile cu echipamentele de protecție, tratamente, testări – ”care au fost suportate integral de către angajați”.

În același timp nu există compensații ”de care alte categorii de personal au beneficiat pe durata stării de urgență și a stării de alertă” – iar acum totul culminează cu înghețarea drepturilor salariale din Legea 153/2017, generând ”mari tensiuni și nemulțumiri ale personalului”, arată Europol.

La rândul său, PUBLISIND transmite că organizațiile sindicale din sistemul de „Apărare, ordine publică și securitate națională” afiliate Federației și Blocului National Sindical, dar și  EUROPOL împreună cu Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare SNPP alături de alte sindicate din Politia Penitenciara ”dau tonul protestelor organizând o acțiune comună de pichetare a prefecturilor din întreaga țară, ca primă reacție la proiectul Ordonanței de urgență privind înghețarea drepturilor salariale si a pensiilor militare de serviciu, pentru anul 2021.

PUBLISIND acuză și ”creșterea penibila cu doar 41 de lei a salariului minim (net) pe economie”.

”Apreciem că măsurile de austeritate impuse de Guvernul Cîțu reprezintă ultima soluție la problemele economice pe care le traversează tara noastră și totodată la ponderarea deficitului bugetar, un pretext la îndemână pentru toate guvernele dispuse în primul rând să taie, în condițiile în care personalul din sectorul apărare, ordine publică și securitate națională se află în prima linie și gestionează măsurile împotriva pandemiei de SARS-CoV2 de mai bine de 8 luni, cazând la datorie cu miile”, transmite PUBLISIND.

Sindicatele afiliate PUBLISIND atrag atenția că aceste masuri vor adânci în loc să rezolve inechitățile salariale din sistemul public, ”motiv pentru care se angajează în protestele planificate”.

”Începând cu luna ianuarie 2021, PUBLISIND va face public calendarul de acțiuni sindicale care vor include – excesul de zel în efectuarea unor misiuni sau activități, refuzul de prestare a muncii suplimentare, suspendarea sau blocarea activității in anumite domenii de activitate (având prioritate strict intervențiile în cazurile de urgență), organizarea de mitinguri în cascadă pe o durată nedeterminată”, anunță PUBLISIND.

Și EUROPOL transmite că acțiunea de azi va fi urmată de ”alte forme pe care le vom anunța în prima săptămână a lunii ianuarie (excesul de zel și bunăvoința excesivă -aplicarea avertismentului, refuzul de efectuare al orelor suplimentare și chiar blocarea activității, prin intervențiile doar la cazurile de urgență)”.

Deci, Guvernul Cîțu termină anul și începe următorul la fel de ”bine”.

"Nu putem accepta aceste măsuri de austeritate îndreptate împotriva poliţiştilor în condiţiile în care, de 8 luni, suntem în prima linie şi gestionăm măsurile împotriva pandemiei de SARS-Cov2. Inclusiv cifrele vorbesc grăitor despre riscurile la care ne expunem zilnic, peste 12.000 de infectaţi din rândul personalului MAI şi 30 de decese", spun sindicaliştii. La proteste vor participa şi reprezentanţi ai grefierilor şi ai sindicaliştilor din sport.

"Organizaţiile sindicale din sistemul de „Apărare, ordine publică şi securitate naţională” afiliate Federaţiei PUBLISIND, Sindicatul Poliţiştilor Europeni EUROPOL, împreună cu Sindicatul Naţional al Poliţiştilor de Penitenciare SNPP, dau tonul protestelor şi organizează o acţiune comună de pichetare a prefecturilor din întreaga ţară, ca o primă reacţie la proiectul Ordonanţei de urgenţă pe care primul ministru Florin Câţu a anunţat public că îl va promova şi care vizează îngheţarea drepturilor salariale pentru anul 2021", au transmis reprezentanţii Sindicatului Europol.

Protestele vor avea loc joi, între orele 10.00 şi 12.00, în faţa sediilor prefecturilor, respectiv pe trotuarul din faţa MAI, la Bucureşti, în limita maximă prevăzută de Legea 55/2020, respectiv 100 de persoane. În semn de solidaritate, la acţiuni şi-au anunţat participarea şi grefieri şi reprezentanţi ai celorlalte sindicate afiliate Federaţiei PUBLISIND, între care şi Sindicatul Naţional Sport şi Tineret.

"Nu putem accepta aceste măsuri de austeritate îndreptate împotriva poliţiştilor în condiţiile în care, de 8 luni, suntem în prima linie şi gestionăm măsurile împotriva pandemiei de SARS-Cov2. Inclusiv cifrele vorbesc grăitor despre riscurile la care ne expunem zilnic, peste 12.000 de infectaţi din rândul personalului MAI şi 30 de decese. Deficitul de personal suplinit tot de oamenii din activitate, sutele de ore suplimentare efectuate de fiecare angajat, costurile cu echipamentele de protecţie, tratamente, testări care au fost suportate integral de către angajaţi, dar şi lipsa oricăror compensaţii de care alte categorii de personal au beneficiat pe durata stării de urgenţă şi a stării de alertă, culminând cu îngheţarea drepturilor salariale din Legea 153/2017, au generat mari tensiuni şi nemulţumiri ale personalului", au susţinut sindicaliştii.

Ei au menţionat că aceasta este "doar prima reacţie de moment" şi că vor anunţa, în prima săptămână din ianuarie, ce alte forme de protest vor urma (excesul de zel şi bunăvoinţa excesivă -aplicarea avertismentului, refuzul de efectuare al orelor suplimentare şi chiar blocarea activităţii, prin intervenţiile doar la cazurile de urgenţă).

Acţiuni de protest ar urma să aibă loc în judeţele Alba, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Călăraşi, Caraş-Severin, Constanţa, Cluj, Dolj, Giurgiu,  Gorj, Iaşi, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Teleorman, Vâlcea.

sursa:https://ro.sputnik.md/politics/20201231/33100556/ACUM-Guvernul-Citu-confruntat-cu-primele-mari-proteste.html


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu