Zi plină de solemnitate și pioasă aducere aminte: 19 februarie 2021, a avut loc ceremonia de depunere de flori de la Complexul Memorial Herăstrău, la mormintele ostașilor sovietici, care și-au dat viața pentru eliberarea Europei de fascism în timpul celui de-la doilea război mondial.
Cei adunați au onorat memoria războinicilor morți cu un moment de liniște. De asemenea, s-a intonat imnul de stat al Federației Ruse și cel al României.
Excelența Sa Valery Kuzmin, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Ruse la București, a ținut o scurtă cuvântare.
”Această sărbătoare este foarte importantă și pentru o serie de state prietene, care, împreună cu poporul rus, au avut o contribuție foarte importantă în Marele Război pentru Apărarea Patriei, foarte cunoscut aici (în România – nota Georgiana Arsene) drept Cel De-al Doilea Război Mondial”, a explicat Excelența Sa.
Valery Kuzmin a amintit că, în 2021, pe data de 22 iunie, se împlinesc 80 de ani de la începutul Marelui Război Patriotic. Se marchează 80 de ani de la agresiunea Germaniei naziste asupra Uniunii Sovietice.
Agresorilor li s-a opus Armata Roșie, cu prețul vieții, a sacrificiilor.
”Eroismul soldaților noștri este nemuritor și cinstim Armata Rusă”, a subliniat ambasadorul rus la București.
Ambasadorii Rusiei, Azerbaidjanului, Belarus au depus cununi și flori la poalele monumentului soldatului sovietic.
La eveniment au participat, alături de angajați ai Ambasadei, Atașatului Militar, Serviciului Memorial Militar al Ministerului Rus al Apărării, reprezentanți ai misiunilor diplomatice, inclusiv atașați militari acreditați la București, Centrul Rus de Cultură și Știință, Consiliul de Coordonare al Rusiei și compatrioți din România, Comunitatea Rusă - Română, Uniunea Rutenilor Subcarpatici, Camera de Cooperare Economică și Culturală Româno-Rusă, companii rusești, inclusiv Aeroflot, Gazpromexport, Lukoil.
Ăia au murit pentru a umili poporul român, luîndu-i un sfert de țară și a aresta ostașii țări care primise ordin de încetare a focului și a-i duce în Siberia de unde cea mai mare parte dintre ei nu s-au mai întors, iar cei care s-au întors, au făcut-o după aproape un deceniu.
RăspundețiȘtergere