2.20.2021

Statul Texas se confruntă cu cea mai severă iarnă din ultimii 40 de ani

 


Valul de frig și furtunile au provocat pene uriașe de alimentare cu energie electrică, agravate de faptul că Texasul nu este conectat la sistemul energetic federal. Texanii nu au căldură în case, nu au apă potabilă. Începe să se facă simțită și criza alimentară. Iarna neobișnuită a făcut până acum aproape 50 de victime.

Mai puțin afectați sunt liderii politici texani. Cum eroul negativ este un senator care l-a susținut pe Donald Trump, presa americană este plină de detalii privind ”refugierea” lui Ted Cruz și a familiei sale în Mexic, la un hotel de lux, pentru a se bucura de soare, în timp ce alegătorii săi rabdă de frig acasă.

Nimeni nu se aștepta ca senatorul Ted Cruz să alunge iarna, însă nici să fugă în Mexic, la Cancun. Senatorul a fost surprins în multe momente ale călătoriei, iar rețelele sociale, unde soția sa a postat multe mesaje despre călătorie, i-au dat lovitura. Apoi, se întoarce împotriva sa un mesaj postat de Cruz pe Twitter în decembrie 2020, în care-l acuza de ipocrizie pe primarul din Austin, plecat în stațiunea mexicană Cabo, în timp ce oamenii sufereau de frig și erau înspăimântați de covid.

Ziariștii de la The New York Times au fost bucuroși să publice mesajele pe Twitter trimise de soția senatorului, Heidi Cruz, care și-a invitat vecinii să plece în vacanța de la Cancun. Mesajele au fost oferite ziariștilor de o persoana care a vrut să rămână anonimă. Heidi Cruz scria că „îngheață” în casă și a propus o excursie de câteva zile, cu cazare la hotelul Ritz-Carlton din Cancun (309 dolari pe noapte, cu o securitate foarte bună, preciza ea). Soția senatorului Texan a mai spus că școala privată unde învață fiicele ei este închisă. Părinții altor elevi au spus însă că direcțiunea școlii i-a avertizat pe copii și pe părinți să nu facă excursii în străinătate, din cauza pandemiei. Acest lucru conteaza mai puțin pentru familia senatorului. ”Vrea cineva să plece pentru o săptămână. Am putea merge la Cancun, este un zbor direct. Serios”, scria Heidi Cruz.

Revenit în țară, Ted Cruz a încercat să-și repare imaginea. Unii ziariști i-au luat apărarea si au scris că senatorul este unul dintre cei mai activi politicieni americani, un om care merita o vacanță după un an electoral. Politicianul a spus că a plecat pentru a-și liniști copiii, speriați de iarna grea din Texas. A fost o decizie și mai rea, pentru că presa l-a acuzat că își folosește fiicele pe post de scut politic.

”La noi, occidentalii, se întâlnește o altă realitate despre rușine: nu este doar o modalitate de a-l victimiza pe cel slab, ci și de a-ți bate joc de cel puternic. Este un soi de armă populistă, un mod de a-i pedepsi pe cei despre care considerăm ca au devenit prea mari și puternici. Este o satisfacție viscerală să vezi un lider îmbrăcat în zdrențe plimbat pe străzi pentru că nu a respectat codul etic pe care trebuia să-l întruchipeze. Rușinea este fundamental morală, un mod de a arăta superioritatea unuia în fața altuia. (…) Pană la urmă, îi facem de rușine pe alții nu doar pentru că suntem oameni, ci pentru că este cea mai comodă metoda de purificare pe care o avem la îndemână”, scrie The American Conservative.

sursa:https://www.cotidianul.ro/alegatorii-mor-de-frig-senatorul-sta-la-soare-in-mexic/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu