Călcând în picioare meritele și democrația de partid, PSD Ciolacu-Dâncu pierde diplomatul – specialistul adevărat ! – care a adus cele mai înalte elogii pentru România, femeia universitar și diplomat care a asigurat organizarea excepțională a Președinției Consiliului UE.
Vă amintiți de felicitările pe care le-a primit România din partea tuturor statelor pentru organizarea excepțională și rezultatele concrete a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene ?
Ei bine, pentru această mare realizare, unică în ultimii 15 ani, meritul îi aparține unui diplomat de excepție – prof. univ. Gabriela Ciot, din Cluj, în acea perioadă a Guvernului Dăncilă fiind secretar de stat la MAE.
Ei bine, dacă Viorica Dăncilă i-a recunoscut meritele, se pare că ”noul PSD”, cu Ciolacu și Dâncu NU o mai face, iar valorosul universitar și diplomat și-a anunțat demisia din PSD !
”Știu că nimeni nu este de neînlocuit și că se vor găsi alții mult mai buni, mai determinați și mai curajoși decât mine. Partidul se va deschide și vor urma momente tot mai bune și mai de anvergură!” – scrie cu amară ironie Gabriela Ciot, completând ”Dar pentru mine, cei 16 ani de activism politic iau sfârșit astăzi”.
Gabriela Ciot anunță clar: ”Demisionez din PSD”.
Distinsul universitar arată că opțiunea sa pentru activismul politic venea ”ca o completare firească a profesiei de dascăl și a dorinței de implicare în viața comunității”.
”Am aderat la un partid politic din 2004, convinsă că tinerii trebuie să fie responsabili față de investiția pe care societatea a făcut-o în educația lor și că pot reîntoarce această investiție prin lucrurile bune pe care le gândesc si le fac societății”, mărturisește Gabriela Ciot – ”Mi-am dedicat o bună parte din cei 20 de activitate profesională și politicii (aproximativ 16 ani)”.
Și, așa cum spunem, are tot dreptul să declare: ”Mi-am servit țara cu onoare si devotament în perioada în care am fost secretar de stat pentru afaceri europene la MAE și Reprezentant Special al Guvernului în Parlamentul European și știu că nu puteam realiza aceste lucruri dacă nu aș fi avut și sprijin politic”.
Nu regret nimic! – spune Gabriela Ciot, dar vom vedea mai departe că… există și regrete. Citiți mai departe!
”Am crezut că si la nivel politic meritocrația de care se vorbește atât de mult, șansele egale, discriminarea pozitivă a femeilor sunt respectate”, scrie Gabriela Ciot. ”Am crezut și pe aceia care m-au încurajat să mă implic mai tare politic, motivând reforme și dorința de schimbare și de îmbunătățire a calității vieții politice”.
Poate recunoașteți și câte ceva din ideile următoare: ”Chiar am crezut când se spunea că este nevoie de specialiști, de universitari recunoscuți în comunitățile din care provin”.
În aceste condiții, Gabriela Ciot a considerat că poate fi un bun exemplu pentru generația sa, ”dar mai ales pentru generațiile de tineri, pentru care nu mai există apetit pentru politică sau pentru partidele de stânga tradiționale”.
Corect întru totul dar…
Și, din nou atenție: ”Așa s-a întâmplat și de această dată cu întocmirea listelor pentru Parlament”.
Gabriela Ciot parează și posibila replică: ”Previzibil că răspunsul față de reacția mea va fi “vulpea care nu ajunge la struguri spune că sunt acri”. Eu vin cu o replică “schimbarea domnilor, bucuria nebunilor””.
Și iată o palmă pentru conducerea PSD, care crede că reforma se face cu ”implanturi”, cum remarca ironic Adrian Năstase: ”Nu cred în aducerea oamenilor din afara unei organizatii pe liste de partid, pentru că nu au capacitatea de a mobiliza activul de partid și nu pot determina implicarea acestora în campanie”.
Acum critica îl vizează direct pe Vasile Dâncu:
”Când o întreaga organizație se opune acestei dorințe, cred că trebuie să se țină seama!”, spune Gabriela Ciot. ”Nu cred că cei aflați pe listele de la locale unde s-a obținut un scor de 13% la nivel de județ vor fi locomotive pufăinde care vor dubla scorul partidului”
Dimpotrivă, spune Gabriela Ciot, ”credeam că au puterea să facă un pas decent în spate. Și nu cred în cei care vor să fie lideri, dar nu pot să întocmească și să asume o listă completă de candidați, lăsând această sarcină în seamă conducerii centrale!”
Deci, conchide și repetă Gabriela Ciot – ”Pun punct acestei etape de activism politic”.
”Omnia mea mecum porto (lat. Tot ceea ce am, duc cu mine) – “Versiunea latină a răspunsului pe care l-ar fi dat filozoful Bias concetățenilor săi mirați că părăsește cetatea (Priene), asediată de perși, fără să-și ia nimic cu el.
Spiritul constituie unica bogăție a înțeleptului, un bun care-l însoțește peste tot.” (preluare https://dexonline.ro/definitie/omnia%20mea%20mecum%20porto/566679)”, încheie Gabriela Ciot mesajul său de adio pentru PSD – Ciolacu & Dâncu.
Așa cum scriam la început, este una dintre cele mai grave semne că PSD merge într-o direcție greșită – pentru că,, iată pleacă unul dintre cei mai valoroși și merituoși români în relația cu Europa – de fapt, așa cum am titrat – pleacă din PSD diplomatul care a uimit și impresionat Europa.
Agenția Sputnik a urmărit îndeaproape activitatea celor care au asigurat președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene – derulată în timpul guvernării Viorica Dăncilă – și a apreciat în mod deosebit modul în care Gabriela Ciot și echipa sa au reușit să ducă la bun sfârșit importanta misiune, într-un an dificil, cu un președinte deloc prietenos… și multe alte probleme. De altfel, președinția română a CUE a primit felicitări unanime din UE, fiind considerată una dintre cele mai de succes perioade. Rareori vezi România felicitată astfel!
De aceea, adresăm încă o dată felicitările noastre Gabrielei Ciot!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu