10.22.2020

Boala controalelor polițienești. La ce ne trebuie o secție de poliție în Centrul Vechi ?

 



Polițaii iubitori de șpagă și ziariștii amatori de scandal (mama audienței!) și-au dat mîna într-un nou subiect. Un polițai pe nume Ghica s-a răsculat. Își acuză șefii că l-au mutat de la secția de poliție din Centrul Vechi din Capitală pe nu știu unde prin București, probabil cu mai puține restaurante în preajmă. Am auzit la radio că omul și-a turnat nemulțumirea prin social media. A scris el un memoriu sau o plîngere și a trimis-o poporului cititor de facebook și de site-uri. Cică, l- au adus pe un altul care să îi ia locul și că lui i s-a cerut să nu mai facă controale pe la „patronii cu pile”. Am ajuns acasă și am căutat pe internet. Cică acolo, în Centrul Vechi a„realizat performanța de a deranja pe toată lumea”. In mod normal, pentru asta, ar trebui dat afară!
De la ce a pornit acest scandal?

”Se pare că, cel puțin până la suspendarea unei dispoziții ilegale, voi fi detașat să ocup funcția de adjunct în cadrul unei secții de poliție”, zice Ghica.

Polițistul nostru a strigat că vine lupul, înainte ca fiara să apară. Pierde locul la oala bogată din Centrul Vechi. Altfel, nu înțeleg de ce la un „se pare” al polițistului Ghica iese acest tărăboi. Este revoltat Ghica de faptul că va fi detașat la o altă secție de poliție? Moare omul de dragul zonei turistice de care s-a îndrăgostit lulea sau o duce binișor între cîrciumi? Lucra la o mare anchetă? Una importantă pentru țară sau la una mititică, bună de lins pe degete și pentru el?
Motivul de bază din demonstrația polițaiului stă în faptul că „a cîștigat un concurs!” Ce a făcut Ghica în Centrul Vechi după ce a cîștigat concursul? Omul nu ne spune pe șleau! O ține cu morala socialistă. Vrea cinste de farmacie în cîrciumile din buricul tîrgului. Adică, să coordoneze el toate controalele. Trag această concluzie din mesajul său disperat. Nu înțeleg care este nemulțumirea? Care este abuzul și care este nedreptatea! Ce dispoziții legale a refuzat să execute Ghica? Răspunsul trebuie dat pe puncte, nu cu „se pare”. Cîte transporturi ilegale de tigări și de băuturi au prins oamenii săi? Sau le-au fumat și le-au băut?
N-a pus „poliția la picioarele unor patroni care dau șpagă”, zice Ghica sau HotNews, nu prea înțelegem care.
Ajungem la miezul problemei. Ce treabă are poliția cu patronii din Centrul Vechi? Exceptînd purtatul măștii și distanța între clienți pentru care poate da amenzi, nu înțeleg ce? De ce să dea patronii șpagă unor polițai? Spălatul pe mîini nu este treaba lor! Ce treabă are poliția cu activitatea economică a tuturor cîrciumilor? În afara intervenției în cazul unor tulburări de ordine pentru care ar putea să le dea cite o ciorbă, polițaii n-au a face cu funcționarea cîrciumilor. Ar trebui să le apare, nu să le jumulească! Și, atunci ce, în afară să mănînce pe gratis și să ia șpagă? Să controleze ce? Curățenia și aerisirea localurilor? Nu este treaba Poliției! O face Inspecția sanitară. Legalitatea? Autorizațiile trebuie expuse pe perete. Originea mărfurilor? Nu este treaba poliției, ci a controalelor fiscale! Calitatea mîncării pe care să o verifice cu laboratorul din burtă? Deșteptul ăsta are aceeași gîndire ca și alte zeci de mii de polițiști care perpetuează gîndirea și practicile milițienilor din anii comunismului!
Își imaginează că slujba de polițai îi dă dreptul să-și bage nasul în toate, ca să trăiască și el din mica sau marea șpagă, în funcție de afacerea pe care s-a suit cu picioarele. Polițaiul de azi nu este polițist adevărat, ci, un mic profitor de cartier. El se consideră un controlor deștept, autoritar și puternic, nu un furnizor de siguranță publică!
Nicăieri în lume, afacerile nu sunt terorizate de atîtea controale ale Poliției. Și nu numai a milițienilor de vreme nouă, ci și a celor de la Finanțe, de la pompieri, de la Sănătate, de la drepturi muzicale, de la dracul și de la lacu! În țara cu populația cea mai jupuită de funcționarii publici, unii oameni se satură, închid și își iau cîmpii.

La ce ne trebuie o secție de poliție în Centrul Vechi? Pentru altceva decît colectat șpagă! Ce mari realizări polițienești au Ghica și tinerii săi colegi (subordonați) în Centrul Vechi? Ar trebui să le pună pe o hîrtie de-a fir a păr și să vedem dacă merită salariile, benzina, întreținerea, încălzirea sau aerul condiționat și curentul secției în care funcționează. Nu o fi cumva mai simplu ca în Centrul Vechi să rămînă de veghe o patrulă de doi-trei, nu de treizeci, care, în caz de încălcare a legii privitor la ordinea publică, să sune la o brigadă de intervenție. Poliția Capitalei este la 100 de metri, cel mult.
Ce-i atît de fierbinte în Centrul Vechi ca zona turistică să nu poată funcționa fără o secție de poliție special alocată? Nu sunt destui acoperiții și turnătorii? Exact ca în politică!
Cum rămîne unul fără ciolan, cum face tărăboi!

sursa:https://www.cotidianul.ro/boala-controalelor-politienesti/


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu