8.30.2021

Restricţii în România

 


Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi a decis, în şedinţa de vineri, să închidă restaurantele şi cafenelele din comunele Cepleniţa şi Răchiteni, precum și să interzică organizarea de nunți, botezuri și mese festive, întrucât incidenţa COVID-19 este mai mare de 3 la mia de locuitori, relatează Agerpres.

În două zone din județul Iași, autoritățile au luat decizia de a aplica restricții, după ce numărul de persoane infectate cu noul coronavirus a crescut. Mai mult decât atât, rata de infectare a trecut de 3 la mia de locuitori. Este vorba despre comunele Ceplenița și Răchiteni din județul Iași. Autoritățile introduc, începând de azi, restricții dure pentru localnici. CJSU a luat decizia de a închide localurile, restaurantele și cafenelele, iar evenimentele – nunțile, botezurile și mesele festive vor fi interzise, arată presa locală. În ultimele 24 de ore, BZI anunţă peste 40 de cazuri noi.

Incidența din comuna Ceplenița, județul Iași, a ajuns la 3,09 la mia de locuitori. Iar în comuna Răchiteni, tot în județul Iași, rata de infectare este de 3,04 la mia de locuitori.

”Suntem în situaţia nedorită cu două comune din Iaşi – Cepleniţa şi Răchiteni – în care incidenţa cazurilor de COVID-19 a trecut de 3 la mia de locuitori. Respectăm legislaţia care specifică măsurile care trebuie luate astfel încât să limităm răspândirea virusului SARS-CoV-2. Vom urmări cu atenţie evoluţia pandemică din cele două comunităţi şi vom pune accent pe vaccinarea populaţiei”, a declarat prefectul Marian Grigoraş.

Restricțiile se vor aplica pentru următoarele două săptămâni. CJSU Iași a luat decizia de a interzice activitatea cu publicul a agenţilor economici: restaurante, localuri, cafenele, atât în interior, cât și la terase.

De asemenea, nici operatorii licențiați în domeniul jocurilor de noroc, nici cei care organizează spectacole în aer liber, concerte, festivaluri (fie ele publice sau private), dar și alte evenimente culturale nu mai au voie să le susțină, fiind interzise în următoarea perioadă. Pe această listă se adaugă și nunțile și botezurile, dar și mesele festive.

Ioana Mihăilă: „Dacă va fi nevoie să instituim restricţii de circulaţie, ele nu vor viza persoanele vaccinate”

Ministrul Sănătăţii a declarat sâmbătă că, dacă va nevoie de introducerea unor restricţii de circulaţie în cazul înrăutățirii situației pandemice, acestea nu vor viza persoanele vaccinate. De asemenea, şcolile vor fi afectate doar în ultimă instanţă de astfel de restricții, a mai precizat Ioana Mihailă.

„Dacă cifrele se înrăutăţesc, este nevoie să intervenim cu măsuri de prevenţie şi de limitare a răspândirii infecţiei. Ce vrem să facem cu prioritate este să accelerăm campania de vaccinare, pentru că este cea mai eficientă măsură de prevenţie şi de limitare a răspândirii infecţiei şi să ţinem cât de mult putem şcolile deschise, pentru că nu putem să mai avem acele efecte asupra educaţiei copiilor, consecinţe a ceea ce s-a întâmplat anul trecut. Acestea sunt principiile de la care plecăm. Este clar că, în acest context, dacă va fi nevoie să instituim restricţii de circulaţie, ele nu vor viza persoanele vaccinate, în primul rând, şi ca ultimă instanţă vor fi afectate şcolile. Vom discuta”, a declarat sâmbătă ministrul Ioana Mihăilă, întrebată dacă vor fi impuse restricţii la mall-uri în weekend pentru cei care nu au certificate COVID.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu